Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Vraag en antwoord

 

Kan Raab ook bij mij thuis komen kijken en persoonlijk advies geven?

Ja, dat is zelfs onze standaard werkwijze. Zo kunnen we direct de situatie beoordelen en u een advies op maat geven. Maak een afspraak maken de adviseur.

Verzorgt Raab ook de montage van mijn haard of kachel?

Ja, wij kunnen de complete montage voor u verzorgen. U hoeft niet zelf een aannemer of installateur in te schakelen.

In mijn huis zit al een schoorsteen. Is het verstandig om deze te laten controleren voordat er een haard of kachel op wordt aangesloten?

Dat is verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in goede staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten funktioneren.

U dient het rookkanaal vooraf te laten inspecteren.

Ik heb geen schoorsteen, kan ik toch een haard of kachel plaatsen?

Een elektrische haard, kan ook voor woonruimten zonder schoorsteen, een uitstekende comfortabele oplossing zijn. Maar ook voor de plaatsing van een gasgestookte openhaard of kachel zijn er altijd wel mogelijkheden te bedenken. Maak een afspraak voor een op maat gemaakt advies.

Wat is bij gashaarden en gaskachels een “gesloten systeem”?

Bij een “gesloten”of “concentrisch”systeem vindt de aanvoer van de voor verbranding noodzakelijke zuurstof en de afvoer van de rookgassen door een dubbele pijp plaats, die rechtsstreeks naar buiten gaat.

De verbrandingslucht wordt dan niet uit de ruimte gehaald waarin de haard staat. Groot voordeel hiervan is dat er via de buitenmuur kan worden aangeslotenen er dus geen echt schoorsteenkanaal nodig is. De flexibiliteit van plaatsing is daarmee ook veel groter.

Heeft een gashaard onderhoud nodig?

Een gashaard heeft evenals elk verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

Moet ik voor het installeren van een haard een bouwvergunning hebben?

U heeft in principe geen bouwvergunning nodig als:

  • Er geen veranderingen worden aangebracht aan het uiterlijk van de woning of de omgeving, en de constructie niet wijzigt
  • Er geen sprake is van een monument of beschermd dorps- of stadsaangezicht

Maar het is zeer wel mogelijk dat er binnen uw gemeente toch een bouwvergunning of andere vergunning nodig is. Uw gemeente kan u hierover inlichten.

Ook als u geen bouwvergunning nodig heeft, moet de installatie van een haard of kachel altijd voldoen aan de bepalingen van het Bouwbesluit. Laat de installatie dan ook altijd door een vakman uitvoeren.

Mijn installateur adviseert een rookgasventilator. Is dat wel echt nodig?

Op grond van het Bouwbesluit is een rookgasventilator altijd verplicht indien een gasgestookte openhaard wordt geplaatst in een mechanisch geventileerde ruimte, tenzij u een gesloten systeem plaatst. Verder kan een rookgasventilator nodig zijn bij een houtgestookte openhaard indien de diameter van het rookkanaal te klein si voor de openhaard.

Staat uw vraag of antwoord er niet bij? Gebruik dan onderstaand formulier om uw vraag aan ons te stellen.

Naam*
Wat is uw naam?

E-mailadres*
Wat is uw e-mailadres?

Telefoon
Invalid Input

Vraag/ opmerking
Invalid Input